Bezienswaardigheden Wenen: Wat te doen, en hoe kom je er?

Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, is een stad met een rijke geschiedenis. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, muziek, geschiedenis of gewoon wilt genieten van de sfeer. Hier de tips om een bezoek aan Wenen (per openbaar vervoer) tot een succes te maken.

1. Bezoek Schloss Schönbrunn

Wat te doen: Schloss Schönbrunn, het voormalige zomerresidentie van de keizerlijke familie, is een van de belangrijkste culturele monumenten in Oostenrijk. Het paleis heeft prachtige kamers die je kunt bezichtigen en uitgestrekte tuinen waar je kunt wandelen. Het bezoek aan de tuinen is gratis.

Dichtstbijzijnde OV-halte: Metrostation Schönbrunn (U4).

2. Verken de Hofburg

Wat te doen: De Hofburg was het keizerlijke paleis in het centrum van Wenen en is nu de officiële residentie en werkplek van de president van Oostenrijk. Het complex omvat de keizerlijke appartementen, verschillende musea, de nationale bibliotheek en de Spaanse rijschool.

Dichtstbijzijnde OV-halte: Metrostation Herrengasse (U3).

3. Geniet van de Weense Staatsopera

Wat te doen: Voor muziekliefhebbers is een bezoek aan de Weense Staatsopera een must. Je kunt een voorstelling bijwonen of een rondleiding door het gebouw nemen.

Dichtstbijzijnde OV-halte: De opera is gemakkelijk bereikbaar via de metrohalte Karlsplatz (U1, U2, U4).

4. Wandel door de historische binnenstad

Wat te doen: De binnenstad van Wenen staat vol met historische gebouwen, gezellige straatjes en prachtige pleinen. Bezoek de Stephansdom, wandel langs de Graben en Kohlmarkt, en geniet van de architectuur.

Dichtstbijzijnde OV-halte: Stephansplatz (U1, U3) is centraal gelegen in de binnenstad.

5. Ontspan in het Prater

Wat te doen: Het Prater is een groot openbaar park in Wenen. Het is beroemd om zijn reuzenrad, maar je kunt er ook wandelen, fietsen, en genieten van de natuur.

Dichtstbijzijnde OV-halte: Praterstern (U1, U2) is een groot OV-knooppunt nabij het Prater.

6. Bezoek MuseumsQuartier

Wat te doen: Voor kunstliefhebbers is het MuseumsQuartier, met zijn verzameling van moderne en hedendaagse kunstmusea, een must-visit. Het is ook een geweldige plek om te ontspannen en mensen te kijken.

Dichtstbijzijnde OV-halte: De dichtstbijzijnde halte is MuseumsQuartier (U2).

7. Proef Weense koffiehuiscultuur

Wat te doen: In 2011 werd de Weense koffiehuiscultuur door de UNESCO aangewezen als immaterieel cultureel erfgoed. Nog steeds telt de stad zo’n vijfhonderd koffiehuizen. Geniet van een koffie en een stukje Sachertorte of Apfelstrudel.

8. Belvedere Paleis

Wat te doen: Het Belvedere is een historisch complex bestaande uit twee barokke paleizen (het Oberes en Unteres Belvedere), de Orangerie, en het Paleis Stables. Het huisvest een indrukwekkende collectie Oostenrijkse kunst, waaronder Gustav Klimt’s beroemde “De Kus”.

Dichtstbijzijnde OV-halte: Tramhalte Schloss Belvedere (Tram D).

9. Albertina

Wat te doen: Het Albertina museum en kunstgalerie herbergt een van de grootste en belangrijkste grafische collecties ter wereld, met werken van onder andere Monet, Picasso en Matisse.

Dichtstbijzijnde OV-halte: Metrostation Karlsplatz (U1, U2, U4).

10. Kunsthistorisches Museum

Wat te doen: Dit museum is beroemd om zijn uitgebreide collectie van oude meesters, en antieke en klassieke kunst.

Dichtstbijzijnde OV-halte: Metrostation MuseumsQuartier (U2) of tramhalte Burgring.

11. Naschmarkt

Wat te doen: Bezoek de Naschmarkt voor een kleurrijke en levendige ervaring. Het is Wenen’s meest populaire markt en biedt een verscheidenheid aan verse voedingswaren, restaurants en kleine winkels.

Dichtstbijzijnde OV-halte: Metrostation Kettenbrückengasse (U4).

12. Karlskirche

Wat te doen: De Karlskirche is niet alleen een architectonisch wonder, maar biedt ook concerten in een prachtige setting. De kerk staat bekend om zijn opvallende koepel en barokke architectuur.

Dichtstbijzijnde OV-halte: Metrostation Karlsplatz (U1, U2, U4).

13. Rathaus (Stadhuis)

Wat te doen: Het Rathaus is het indrukwekkende neogotische stadhuis van Wenen. Het plein voor het Rathaus is het hele jaar door het toneel van evenementen, waaronder de beroemde kerstmarkt en het zomerse filmfestival.

Dichtstbijzijnde OV-halte: Tramhalte Rathausplatz/Burgtheater (Tram 1, 71, D).

14. Hundertwasserhaus

Wat te doen: Het Hundertwasserhaus is een kleurrijk appartementencomplex ontworpen door de Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Het is een uniek stukje architectuur met een ecologische inslag.

Dichtstbijzijnde OV-halte: Tramhalte Hetzgasse (Tram 1).

15. Donauturm

Wat te doen: Voor het beste uitzicht over Wenen, bezoek de Donauturm. Het is een van de hoogste structuren in Oostenrijk en biedt een panoramisch uitzicht over de stad.

Dichtstbijzijnde OV-halte: Metrostation Alte Donau (U1).

16. Volksgarten

Wat te doen: De Volksgarten is een prachtig park in het hart van Wenen, perfect voor een ontspannen wandeling of een picknick. Het bevat ook de beroemde Theseustempel.

Dichtstbijzijnde OV-halte: Metrostation Herrengasse (U3) of tramhalte Dr.-Karl-Renner-Ring.

17. Augarten

Wat te doen: Dit historische park is een rustige plek om te ontspannen, met mooie wandelpaden, een porseleinfabriek en zelfs historische luchtafweertorens uit de Tweede Wereldoorlog.

Dichtstbijzijnde OV-halte: Tramhalte Augarten.

18. Haus der Musik

Wat te doen: Dit interactieve museum is gewijd aan de wereld van muziek en geluid. Het biedt een unieke ervaring waar bezoekers kunnen leren over muziekgeschiedenis en zelfs hun eigen muziek componeren.

Dichtstbijzijnde OV-halte: Metrostation Karlsplatz (U1, U2, U4).

Wenen is een stad die blijft verrassen met zijn rijke culturele erfgoed, prachtige architectuur en levendige kunstscene. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, muziek of gewoon wilt genieten van de sfeer van een prachtige Europese stad, Wenen heeft voor ieder wat wils.

Tips voor het gebruik van het OV in Wenen:

  • De metro (U-Bahn), trams en bussen zijn efficiënt en dekken de hele stad.
  • Gebruik een OV-app of de Wiener Linien website om je reis te plannen.
  • Ook via Google Maps kun je de reis plannen

Reizen naar Wenen

Handige pagina's

Offerte aanvragen
Veel gestelde vragen
Over ons
Last minute trein

Garantie

Om de betrouwbaarheid van jouw reservering te waarborgen, zijn we geregistreerd bij het VZR Garantiefonds en aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR)

Informatie

Treinrondreis.nl is een initiatief van Treinreiziger B.V.

Treinrondreis
Grondherendijk 41 a/b
3082 DG Rotterdam
Ons kantoor is geen bezoekadres

Telefoon: 010 - 26 13 0 43
Email: contact@treinrondreis.nl

Treinrondreis.nl is een handelsnaam van Treinreiziger B.V. (KVK 86245007). Op al onze pakketreizen is de EU-richtlijn 2015/2302 van toepassing. Zie: de pagina reizigersrechten/reisgarantie. Op alle reizen zijn onze (reis)voorwaarden van toepassing. Wij maken gebruik van cookies en handeren de volgend privacyverklaring. © 2021-2024 Treinrondreis.nl